Scroll Top

Μυρμηγκιές. Πώς μεταδίδονται και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές ταλαιπωρούν συχνά μικρούς αλλά και μεγάλους. Είναι καλοήθεις βλάβες, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).Είναι η δεύτερη σε συχνότητα δερματική νόσος μετά την ακμή και προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους στα γόνατα, το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια και παρατηρείται και σε οποιαδήποτε θέση εφόσον υπάρχει τοπικός τραυματισμός του δέρματος.

Πώς μεταδίδονται οι μυρμηγκιές
Οι μυρμηγκιές μπορούν να μεταδοθούν με την απλή επαφή (π.χ. χειραψία), με μολυσμένο δέρμα ή μολυσμένα αντικείμενα σε θέσεις που υπάρχει μικροτραυματισμός. Εστία μετάδοσης είναι και οι πισίνες-μπάνια. Τέλος, μπορεί να μεταδοθεί ο ιός από τον ίδιο μας τον εαυτό π.χ. εάν έχουμε μυρμηγκιές στα χέρια και τα φέρουμε στο πρόσωπό μας. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο βρέφος, λόγω επαφής.

Τύποι μυρμηγκιών
• Κοινές μυρμηγκιές
• Ομαλές μυρμηγκιές
• Μυρμηγκιές παλαμών και πελμάτων
• Οξυτενή κονδυλώματα

Αίτια που προκαλούν τις μυρμηγκιές
Οι μυρμηγκιές οφείλονται στον ιό HPV.Υπάρχουν πάρα πολλά στελέχη σε αυτή την οικογένεια τα οποία προκαλούν μυρμηγκιές.

Συμπτώματα των μυρμηγκιών
Συνήθως οι μυρμηγκιές δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορεί όμως να προκαλέσουν φαγούρα. Μυρμηγκιές που βρίσκονται στα πέλματα, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι επώδυνες.

Θεραπεία μυρμηγκιών
Η θεραπεία διαφέρει αναλόγως την ηλικία, τη μορφή και τη θέση τους. Υπάρχους πολλές θεραπείες όπως κρυοχειρουργική, ηλεκτροχειρουργική, laser και φάρμακα που χρησιμοποιούνται τοπικά. Παράλληλα σημαντική είναι η σωστή διατροφή, η ξεκούραση και η αποφυγή καταχρήσεων για να μην έχουμε υποτροπές.

Γεωργία Δριμούρα
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
https://georgiadrimoura.gr/